Website van fans van Stads Radio Rotterdam E-mail

Ronald van der Meijden

Elke zaterdagmiddag presenteert Ronald van der Meijden de Stads Radio 40. Hierin word duidelijk gemaakt wat op dat moment de veertig best verkochte single's in Zuid-Holland zijn. Het programma trekt wekelijks de aandacht van enkele honderdduizenden luisteraars in de regio.

Ronald is al sinds zijn veertiende bezig met muziek. Al tijdens zijn studietijd stond hij in het weekend achter de draaitafels van jeugdhonken en discotheken.

In de jaren '70 en '80 heeft hij als clubdeejay zo'n beetje over de hele aardbol gezworven. In de zomermaanden van de jaren '70 was 't Roefke in de Zeeuwse badplaats Renesse zijn troetelkind. Hier sloeg hij een brug van de zogenaamde boerendisco naar de professionele clubscene. Zijn muzikale voorkeur voor Soul, Funk en Hip hop kwamen in deze scene goed tot hun recht.

Aan het begin van de jaren '80 kwam de geboren Rotterdammer weer terug naar de Maasstad.

Foto: © Ron van der Steen
 

Dagelijks was hij te horen als presentator van het radioprogramma "Natafelen" dat tussen 18.00 en 19.00 uur werd uitgezonden op het radiostation "Transatlantic". Op dit station presenteerde hij samen met Ronald Molendijk live vanuit Rotown het dance-programma "Dance Tracks" . Deze naam werd overigens later schaamteloos gepikt door de Tros, doch daar zaten beide eigenzinnige Ronald's niet mee. Ze noemden hun programma voortaan "Trance-Dance". (hoe bedoel je, vooruitstrevend).

In het weekend was Van der Meijden te bewonderen achter de draaitafels van de legendarische Blue-tiek Inn discotheek. Daarnaast was hij ook te zien en te horen in discotheken als de "Galaxy" in Den Bosch en "The Box" in Arnhem. Het plannen maar vooral het aankondigen van de vele artiesten bracht zijn opvallende stemgeluid onder de aandacht van andere personen in de radio- en muziekwereld, hetgeen zou resulteren in een dagelijks programma op de zeezender Radio Monique.

In Hilversum was Van der Meijden ook niet onopgemerkt gebleven. In 1985 zette hij voorzichtig zijn eerste schreden in de professionele muziekindustrie door het opzetten van een eigen platenlabel onder de naam Bite Records. Dit deed hij samen met Tony Berk die in diezelfde periode begon met het inmiddels legendarische muziek bedrijf DINO Music. Ook daar werd al snel duidelijk dat zijn muzikale voorkeur bij de "zwarte muziek" ligt. Hij bracht in die periode veel tijd door in het buitenland en met name in Amerika. Daar lag zijn grote werkgebied. Het was dan ook niet vreemd dat er een flink aantal releases boven water kwamen waarbij streetsounds de boventoon voerden.

In 1989 stapte hij met zijn label over naar independent CNR waar hij de verantwoording kreeg over de ingelicenseerde releases van labels als Jive (Wee Pappa Girl Rappers), Tommy Boy (Naughty by Nature), Next Plateau (Sybil), Supreme (Lonnie Gorden) en Skyywalker records (2 Live Crew), om er maar een paar te noemen. Hij werkte in die periode samen met funkhelden als George Clinton, Bootsy Collins, Maceo Parker, Bernie Worrell en Bill Laswell die tevens aan het album en de video van zijn vriend en solo-artiest Menace meewerkten.

Ook nationaal was hij niet bang om zijn nek uit te steken. Eigen produkties van jonge artiesten als Dutch Swingbeat King "Zhype", Cooly D & Glaze (Flip Da Scrip), Def la Desh & The Fresh Witness en Gang- Ho vielen onder zijn verantwoordelijkheid.

Artiesten als Tony Scott, Quadrophenia en Technotronic wisten onder zijn lokale leiding hun weg naar de hitparade te vinden.

In 1992 nam hij samen met een aantal partners de stap naar een internationaal opererende Platenmaatschappij onder het distributerende oog van Sony music.

In 1995 raakte Ronald weer pittig door het radiovirus besmet, middels zijn persoonlijke band met Stads Radio Rotterdam directeur Nico Volker, met als resultaat dat Van der Meijden weer wekelijks op de radio te beluisteren was.

Sterker nog, de afgelopen twee jaar sloot hij tussen 23.00 en 24.00 uur ook de dagprogrammering van de lokale zender met zijn programma "The Groove Party", dat tevens op SR94 in Den Haag te beluisteren was.

Sinds begin januari van dit jaar is "The Groove Party" verhuist naar de zondagavond tussen 19.00 en 22.00 uur. Drie uur lang Hip hop, Soul, Funk en R&B, dat vindt-ie namelijk zelf erg leuk.

Hij is dan ook weer helemaal blij...,"die Van der Meijden"!

On-Air Crew: Ronald v/d Geer, Koen van Tijn, Eric Noise, Fabian, Ron v/d Steen, Maurice Scheerman, DJ Paul, Ronald v/d Meijden, Jan Vleghaar, Wim de Boek, John Lucas, Robert van Attum, Sander Versluys, Pepijn Werkman, Melvin Vermeer, Hans Martens, Erwin van der Bliek, De Gele Tornado

Nieuws & Sport Crew: Herman Vriend, Roger Huys, Antione van Schie, Ad Koppendraaier, Debbie Roukens, Loes v/d Schaft, Theo Ruizenaar, Caroline Dijk

Off-line Crew: Nico Volker, Stevijn de Jong